“Een team van zeer positieve en gemotiveerde medewerkers”
Organisatie van de huisartsopleiding
Het managementteam, met Ester Wesseling en Robert Zegers als kernteam, koos bij hun aantreden eind 2022 voor een plattere organisatie met een curriculumcoördinator, een onderwijscoördinator, een projectcoördinator en voor elke fase van de opleiding een voortgangscoördinator en een fasecoördinator. Inmiddels zijn de rollen en taken uitgewerkt. Het managementteam hakt op tactisch en strategisch niveau knopen door en zorgt voor de landelijke verbinding met de andere coördinatoren en voor scholing van onze docenten in samenwerking met de onderwijskundigen. Operationele uitvoering, protocollen en procesvoorstellen liggen bij medewerkers die op de betreffende onderwerpen expertise hebben.
Er wordt nauw samengewerkt tussen de verschillende teams, zoals het curriculumteam, het opleidersteam, groeps- en themadocententeams en ondersteuningsteams. We hebben een fijne werksfeer.
De fasecoördinatoren reiken hun eerste- en derdejaars docententeams kaders aan en faciliteren hen om zelfsturend, enthousiast en competent te zijn en blijven. Zo realiseerden zij in 2024 binnen Microsoft Teams per cohort en per opleidingsjaar digitale docententeams, met voor hen relevante bestanden, nieuwsberichten en uitwisselingsmogelijkheden.
Het voortgangsteam faciliteert docenten bij het signaleren, begeleiden en bewaken van de voortgang van hun aios en biedt normen voor toetsing en beoordeling (bv. Wanneer is het (on)voldoende?). Ook begeleiden ze aios bij (langdurige) ziekte en re-integratie en aios die stagneren in de voortgang van hun opleiding. Zij verhelderden de processen waarbij zij zijn betrokken in documenten op onze onderwijsbank (toegankelijk voor onze aios en opleiders). Wanneer opleiders en docenten voortgang-onder-voorwaarden adviseren, kunnen de voortgangscoördinatoren het hoofd adviseren een Geïntensiveerd Begeleidings Traject (GBT) in te zetten. Zij stemmen met de aios af aan de hand van diens leerdoelen, welke begeleiding wenselijk is en hoe de aanvullende beoordeling zal plaatsvinden. Hiermee wordt de kans om alsnog de opleiding met succes af te ronden vergroot.
Sinds een aantal jaren werken we met opleiderscoaches die worden ingezet om opleiders te coachen zodat het leerklimaat in de praktijk voor de aios zo optimaal mogelijk is. Zij leiden vijfgesprekken (aios-opleider-docenten-opleiderscoach) wanneer er behoefte is problemen betreffende het leerklimaat in de opleidingssituatie te verhelderen, waar aios, docenten en de opleider samen niet uitkomen. Dit vijfgesprek kan leiden tot afspraken om weer als koppel verder te kunnen of tot ontkoppeling.
Erkenning opleidingsinstituut door RGS
In juni werden we door de Registratiecommissie Geneeskundig Specialisten (RGS) gevisiteerd.
De commissie sprak met aios, huisartsopleiders, stageopleiders, docenten en het management van de huisartsopleiding, het afdelingshoofd en de decaan. De gesprekken betroffen de organisatie en uitvoering van de opleiding (opleidingsplan, stages, opleidingsperiodes in de huisartspraktijk, cursorisch onderwijs, toetsing en beoordeling)kwaliteitsbeleid van de opleiding, docentprofessionalisering, kwaliteitscycli van onze (stage)opleidingsplekken en opleiders, en hoe we een veilig leerklimaat borgen.
De RGS gaf ons opleidingsinstituut en Ester Wesseling als hoofd van de huisartsopleiding vervolgens een ‘erkenning voor onbepaalde tijd’. In het besluit vermeldde ze: “De visitatiecommissie trof een opleiding aan met een team van zeer positieve en gemotiveerde medewerkers. Er is een duidelijke visie op opleiden en de betrokkenen stralen veel ambitie en trots uit. De opleiding is duidelijk verbonden met het Erasmus Medisch Centrum en er wordt daarnaast duidelijk ingezet op verbinden met andere opleidingen en universiteiten.”
De RGS adviseerde ons het aantal ontkoppelingen te blijven monitoren en scherp te blijven op het voorkomen van piekbelasting van de aios en de communicatie over de procedure en afspraken rondom vrijstellingen te verbeteren. Die adviezen sloten aan bij onze eigen prioriteiten en acties.